aow-header

Veelgestelde vragen

Kom ik in aanmerking voor het AOW-tegoed?

 • Rotterdammers die op 1 maart 2019 de AOW gerechtigde leeftijd (65 jaar en 9 maanden) hebben bereikt, met een (gezamenlijk) inkomen dat niet hoger is dan 110% van het wettelijk sociaal minimum komen in aanmerking voor het AOW-tegoed.

  Rechthebbenden hebben bericht ontvangen van de gemeente Rotterdam over hoe het AOW-tegoed op de Rotterdampas beschikbaar komt en hoe de Rotterdampas kan worden aangevraagd, indien nog niet in bezit.

 • Als u geen bericht heeft ontvangen van de gemeente Rotterdam, dan beschikken wij over geen of te weinig gegevens om te bepalen of u in aanmerking komt voor het AOW-tegoed.

  Als u denkt in aanmerking te komen voor het tegoed, kunt u op de pagina www.rotterdam.nl/aowtegoed een aanvraag indienen.

 • Om voor het AOW-tegoed in aanmerking te komen, gelden onder andere de volgende voorwaarden:

  • u en/of uw partner heeft/hebben de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt. De toeslag geldt per huishouden waardoor het voldoende is als één van beiden aan deze leeftijdsvoorwaarde voldoet; en
  • u heeft een (totaal) inkomen van maximaal 110% van het wettelijk sociaal minimum.
  Uit de gegevens die momenteel bij de gemeente Rotterdam over u en uw eventuele partner bekend zijn, heeft de gemeente niet kunnen vaststellen of u recht heeft op het AOW-tegoed. Denkt u dat u wel in aanmerking komt voor deze regeling? Dan kunt u vanaf 1 maart 2019 een aanvraag indienen bij de gemeente via https://www.rotterdam.nl/aowtegoed. Hier leest u ook de volledige voorwaarden. U ontvangt daarna binnen 8 weken bericht.

 • De gemeente Rotterdam stelt het AOW-tegoed beschikbaar voor Rotterdammers die op 1 maart 2019 recht hebben op AOW en een kleine beurs hebben. Dit tegoed van € 450,- per huishouden wordt gestort op de Rotterdampas.

  Het AOW-tegoed is te besteden bij de aangesloten winkels en in het openbaar vervoer.

 • Als u beiden AOW ontvangt, en u komt in aanmerking voor het AOW-tegoed op de Rotterdampas, dan wordt het bedrag automatisch gekoppeld aan de Rotterdampas van degene die vorig jaar het AOW-tegoed ontving. De brief die u van de gemeente heeft ontvangen staat op naam van die persoon. Heeft u eerder geen AOW-tegoed ontvangen en vraagt u dit jaar het tegoed zelf aan, dan komt het tegoed op de pas van degene die de aanvraag indient. Het heeft geen zin om beiden het tegoed aan te vragen, omdat de regeling per huishouden geldt. We raden u aan voor beiden een Rotterdampas aan te schaffen. Deze is ideaal om samen mee op stap te gaan en leuke dingen te doen.

AOW-tegoed en Rotterdampas

 • Door een wijziging in de landelijke wetgeving is het niet meer toegestaan om de AOW-toeslag die Rotterdammers in 2014 kregen rechtstreeks op de rekening te storten. Het gevolg is dat Rotterdammers voor 2015 en de jaren daarna helemaal geen AOW-toeslag meer zouden ontvangen. Omdat de Gemeente Rotterdam het belangrijk vindt om AOW’ers met een kleine beurs financieel toch te ondersteunen, wordt de nieuwe regeling, het AOW-tegoed, ingevoerd en verstrekt via een tegoed op de Rotterdampas.

 • Nee, u schaft zelf de Rotterdampas aan, het aanschafbedrag krijgt u niet vergoed. Naast het AOW-tegoed profiteert u van alle voordelen van de Rotterdampas.

  Met de Rotterdampas doet u meer dan 750 leuke dingen, gratis of met korting. Bezoek bijvoorbeeld gratis een van de Rotterdamse musea en bioscopen of ga voor slechts € 5,- naar Diergaarde Blijdorp. Voor alle kortingsacties, zie rotterdampas.nl

 • Het tegoed kunt u terugvinden via Mijn Account op www.rotterdampas.nl/account/inloggen

AOW-tegoed besteden

 • U vindt de meest actuele lijst met deelnemende winkels op  www.aowtegoed.nl.

 • Het AOW-tegoed is bestemd voor kleding, sportspullen, tablets en laptops, boeken en tijdschriften, fiets- en vervoersartikelen, gezelschapsspellen en speelgoed, hobby-artikelen, thuiszorg producten, dierenarts en dierenbenodigdheden.

  U kunt (een deel van) het tegoed ook besteden aan Openbaar Vervoer door een abonnement of reissaldo op de OV-chipkaart te laden.

  Het AOW tegoed is bedoeld om AOW-ers met een kleine beurs te stimuleren om deel te nemen aan de samenleving. Daarom is het tegoed bestemd voor producten die deze deelname vergroten.

 • Cadeaukaarten en kansspelen, eten en drinken, alcohol en tabak, telefoons en beltegoed, interieur, bed- en badkamerartikelen, reisartikelen en sieraden en horloges

 • De artikelen die zijn gekocht met het tegoed op de Rotterdampas mogen alleen worden geruild voor een of meerdere doelgerichte (soortgelijke) producten. Ruilen kan binnen de retour termijn van de betreffende winkel.

  Is het totaal bedrag van de nieuwe artikelen hoger dan het retourbedrag? Dan kan er worden bijbetaald met het resterende tegoed, pin of cash. Is het totaal bedrag van de nieuwe artikelen lager? Dan kan voor het resterende bedrag nog iets anders uitgezocht worden.

  Aanvullend is bepaald dat een retournering niet tegen contant geld plaatsvindt.

 • Voor cadeau aankopen geldt: De artikelen die zijn gekocht met het tegoed op de Rotterdampas mogen alleen worden geruild voor een of meerdere doelgerichte (soortgelijke) producten. Ruilen kan binnen de retour termijn van de betreffende winkel.

  Is het totaal bedrag van de nieuwe artikelen hoger dan het retourbedrag? Dan kan er worden bijbetaald met het resterende tegoed, pin of cash. Is het totaal bedrag van de nieuwe artikelen lager? Dan kan voor het resterende bedrag nog iets anders worden uitgezocht.

  Aanvullend is bepaald dat een retournering van cadeau aankopen niet tegen contant geld plaatsvindt.

 • Het is toegestaan om een gedeelte van het verschuldigde bedrag met de Rotterdampas te betalen en een ander gedeelte contant en/of met een ander betaalmiddel.

 • Iemand anders mag de aankopen ook voor u afrekenen met uw pas, bijvoorbeeld uw partner. U hoeft daar niet zelf bij te zijn.

 • Nee, het tegoed is uitgesloten voor diervoeding. Het tegoed is bij onderstaande wel bestemd voor:

  Dierenartsen

  • Diergeneeskundige behandelingen
  • Dier dieetvoeding (op basis medische indicatie)
  • Medicatie
  Dierenspeciaalzaken
  • Alle non-food artikelen
  • Kleine huisdieren (cavia’s, hamsters, vissen, vogels, etc.)

AOW-tegoed besteden

 • Het kan altijd gebeuren dat de magneetstrip beschadigd is. Gaat u langs in de Rotterdampaswinkel om de pas te laten testen en zo nodig te laten vervangen. Maar controleer eerst of de pas wel actief is. Dit kan via rotterdampas.nl/passtatus

 • Blokkeer de pas dan direct via telefoonnummer 010-498 46 66. Zo voorkomt u dat iemand anders uw tegoed opmaakt. Daarna vraagt u in de Rotterdampaswinkel of via Rotterdampas.nl/bestellen een nieuwe pas aan. Een vervangende pas kost € 2,50. U ontvangt de nieuwe pas binnen vijf werkdagen.

Zomersluiting Dierenartspraktijk Minimax

In de zomerperiode, van 29 juli t/m 15 september, is Dierenartspraktijk Minimax gesloten. Door een tekort aan personeel kunnen zij in deze periode helaas niet de optimale zorg beloven die u van hen gewend bent. Vanaf 16 september staat het team van Dierenartspraktijk Minimax weer voor u klaar. Heeft u al een afspraak gepland bij Minimax Dierenartspraktijk om dieetvoer en/of medicijnen af te halen met uw tegoed? Dan kunt u dit tijdens de zomersluiting doen op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag tussen 15.00 - 17.00 uur.